twitter
rss


 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019





ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα και αρμονικά: σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της εκπαίδευσης. Η δημιουργία, δηλαδή, ισορροπημένων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
Το σχολείο είναι ο χώρος που οι μαθητές ζουν πολλές ώρες, μαθαίνουν, σκέφτονται, δημιουργούν, παίζουν, κάνουν φιλίες, διαμορφώνουν χαρακτήρα, στάσεις και αξίες ζωής.
Για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το πολυδιάστατο έργο του σχολείου είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη κανόνων, οι οποίοι εμπεριέχονται στο σχολικό κανονισμό.
Με τον όρο «σχολικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου (ΥΠAIΘ).
Με άλλα λόγια, οι κανόνες έχουν σκοπό να δηµιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί ως µια κοινότητα αγωγής. Κοινός στόχος όλων των µετεχόντων στην σχολική κοινότητα είναι όχι µόνο η πρόοδος των μαθητών, αλλά κι η υιοθέτηση σηµαντικών αξιών, όπως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη, ο αµοιβαίος  σεβασµός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», η ενσυναίσθηση, ο σεβασµός όλων σε κοινούς συµφωνηµένους κανόνες, η περιβαλλοντική συνείδηση, η αγωγή υγείας κ.λπ.
Τη σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Αράχωβας, που για το σχολικό έτος 2019-2020 επικαιροποιείται με την 4η Πράξη 18-9-2019  του Βιβλίου Πράξεων Συλλόγου Διδασκόντων, εισηγήθηκε η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Σταυρούλα Μαυρίκα και συντάχθηκε με την οµόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων(3η Πράξη 16-9-2013 του Βιβλίου Πράξεων Συλλόγου Διδασκόντων), μετά από ένα γόνιμο διάλογο, ανταλλαγή απόψεων σε κλίμα συνεργασίας και αποδοχής, σύμφωνα τις παιδαγωγικές αρχές, την εµπειρία των εκπαιδευτικών, αλλά κυρίως σύμφωνα με τους ισχύοντες διοικητικούς κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας των σχολείων(νοµοθετικές - κανονιστικές διατάξεις), των:
·           ΠΔ79/2017(Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων) και τις τροποποιήσεις αυτού(Φ25/138166/Δ1  23-08-2018)
·           Νόμου 1566/1985 (Οργάνωση και λειτουργία Α/θμιας και Β/θμιαςΕκπ/σης)
·           ΦΕΚ 1340/2002 (Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των Προϊσταμένων των Περιφερειακών Υπηρεσιών Α/θμιας και Β/θμιαςΕκπ/σης, των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των Συλλόγων των Διδασκόντων)
·           Της με αριθμ. πρωτ. 127187/Ε1/01-08-2016 Υπουργικής Απόφασης με  θέμα: «Καθορισμός διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Νηπιαγωγεία».
·           Της με αριθμ. Πρωτ. 130272/Δ1/05-08-2016 ΥΑ «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου», όπως τροποποιήθηκε με το κεφ. Β, του άρθρ.11 του ΠΔ 79/2017(ΦΕΚ 109Α)
·           Της με αριθμ. Πρωτ. 136727/Δ1 έγγραφου του ΥΠAIΘ «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχ. Έτος 2019-20120.
·           Ο  Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του Νηπιαγωγείου δεν αντιφάσκει ούτε υποκαθιστά την ισχύουσα  νομοθεσία για τη λειτουργία του σχολείου, αλλά είναι πλήρως εναρμονισμένος με αυτήν και με αυτή στοιχίζεται σε όσα θέματα δεν περιλαμβάνει ρητά στη θεματολογία της, καθιστώντας το νηπιαγωγείο μια οργανωμένη εκπαιδευτική κοινότητα.

Στο κείμενο που ακολουθεί με τον γενικό τίτλο «Εσωτερικός σχολικός κανονισμός λειτουργίας νηπιαγωγείου Αράχωβας» περιγράφονται οι πιο σημαντικοί από αυτούς τους κανόνες.


Άφιξη στο Σχολείο
Το σχολείο ανοίγει για τους μαθητές στις 8.15 π.μ. Η πρόωρη προσέλευση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και αποσυντονίζει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Η ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο στις 8.15π.μ. βαραίνει αποκλειστικά και μόνο το γονέα/κηδεμόνα.
Η άφιξη των μαθητών το πρωί ολοκληρώνεται έως τις 8.30 π.μ.
Μετά τη λήξη της ώρας προσέλευσης οι είσοδοι-έξοδοι του σχολείου παραμένουν κλειδωμένες για την ασφάλεια των μαθητών.
Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Οι ενήλικες, που συνοδεύουν τους μαθητές κατά την άφιξή τους, φροντίζουν, εάν εισέλθουν στο χώρο του σχολείου (στην αρχή της χρονιάς) να μη λειτουργούν ως «μαθητές», αναλαμβάνοντας σχολικά καθήκοντα π.χ. τακτοποίηση των μπουφάν, σεντονιών κλπ, ενώ σταδιακά πρέπει να αποχωρούν χωρίς να εισέρχονται στο χώρο.

Αναχώρηση από το σχολείο
Οι γονείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν μα παραλάβουν το παιδί τους πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς έγγραφη αίτηση.
Οι γονείς δηλώνουν το συνοδό, που παραλαμβάνει το παιδί τους κατά την αναχώρησή του καθημερινά και ειδοποιούν έγκαιρα για τυχόν αλλαγή του συνοδού.
Οι μαθητές, που τους παραλαμβάνει ΤAΞΙ,  δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο πριν την άφιξη του συνοδού ή/και του μέσου μεταφοράς τους.
Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) ενημερώνεται ο γονέας, ο οποίος φροντίζει για την άμεση παραλαβή του μαθητή.
Οι εκπαιδευτικοί μεριμνούν  για την ασφαλή αποχώρηση των παιδιών και μετά τη λήξη του ωραρίου (13.00 &16.00)αποχωρούν αφού έχουν αποχωρήσει όλοι οι μαθητές από το σχολείο. 
Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας βαραίνει αποκλειστικά και μόνο το γονέα/κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους, να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου και να το τηρούν.
Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές κατά την αναχώρησή τους, τους περιμένουν έξω από την είσοδο του σχολείου και πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών.

Προσευχή-Εκκλησιασμός
Όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές συμμετέχουν στην καθημερινή προσευχή με σεβασμό.
Ετερόδοξοι μαθητές έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν σ’ αυτήν, οφείλουν, όμως, να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου όσο αυτή διαρκεί και να σέβονται την ιερότητα της στιγμής.
Εκκλησιασμός των μαθητών γίνεται μία με δυο φορές το χρόνο συνοδεία των εκπαιδευτικών του κάθε τμήματος. Όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν προσέρχονται στο σχολείο μετά τον εκκλησιασμό.

Σχολικές γιορτές - Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Οι σχολικές γιορτές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλου τύπου (π.χ. γενέθλια, λήξης σχολικού έτους), καθώς και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγμάτωση του σχολικού έργου, γι’ αυτό οι μαθητές απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο.
Η συμπεριφορά και οι υποχρεώσεις των μαθητών κατά τη διάρκειά τους είναι ανάλογη με το υπόλοιπο σχολικό πρόγραμμα.
Στις σχολικές γιορτές το ωράριο διαμορφώνεται κατά περίπτωση και οι γονείς ενημερώνονται εκ των προτέρων για το πρόγραμμα της γιορτής (στις Εθνικές γιορτές π.χ. ορίζεται η ώρα έναρξης και η διάρκεια της γιορτής και δε λειτουργεί το Ολοήμερο).
Σε περίπτωση εκπαιδευτικής επίσκεψης τηρείται το ημερήσιο σχολικό ωράριο, ενώ θα υπάρχει ενημέρωση εκ των προτέρων για κάθε περίπτωση αλλαγής του προς γονείς και μαθητές. Για κάθε έξοδο από το σχολείο απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση των γονέων των μαθητών.(ΠΔ79,άρθρο 16 παρ.2γ)
Εάν κάποιο παιδί θέλει, μπορεί να γιορτάσει τα γενέθλιά του ή την ονομαστική του εορτή στην τάξη, φέρνοντας  συσκευασμένο κέρασμα, το οποίο μοιράζεται στους μαθητές με τη λήξη του ωραρίου, για να καταναλωθεί με ευθύνη των γονέων, προς αποφυγή έκτακτων περιστατικών λόγω αλλεργικών αντιδράσεων.
Εκπαιδευτικοί Περίπατοι
Οι εκπαιδευτικοί περίπατοι αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγμάτωση του σχολικού έργου, γι’ αυτό οι μαθητές απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο.
Εκπαιδευτικοί περίπατοι γίνονται μια με δυο φορές το χρόνο στη γύρω περιοχή, με συνοδεία γονέων ή ενηλίκων (που έχουν ορίσει οι γονείς με δήλωσή τους) και διαρκούν μέχρι τη λήξη του ωραρίου. 
Το πρόγραμμα ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων και ακολουθείται από όλους τους συμμετέχοντες.

Φοίτηση και συμπεριφορά μαθητών
Οι μαθητές:
·         θα πρέπει να μην απουσιάζουν από το νηπιαγωγείο χωρίς σοβαρό λόγο. Η ελλιπής φοίτηση οδηγεί σε φτωχά μαθησιακά αποτελέσματα
·         θα πρέπει  να συμπεριφέρονται ευγενικά και κόσμια προς τις νηπιαγωγούς και τους συμμαθητές τους, να συμπεριφέρονται φιλικά σε όλους, να προστατεύουν ενεργητικά όσους δέχονται πειράγματα  ή άλλου είδους βία, να βοηθούν τους συμμαθητές τους στα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν (π.χ. να τους δίνουν χώρο για παιχνίδι)
·         επιβάλλεται να παίζουν χωρίς να τσακώνονται ή να χειροδικούν ή να ασκούν οποιουδήποτε είδους βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική) προς τους συμμαθητές τους. Η βία απαγορεύεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οφείλουν να απευθύνονται στις νηπιαγωγούς ή/και στους γονείς τους
·         δεν θα πρέπει να προσβάλλουν τους συμμαθητές τους για λόγους σωματικούς (π.χ. για το ύψος ή το βάρος τους), εθνικούς (π.χ. για την καταγωγή τους από άλλη χώρα), θρησκευτικούς (π.χ. τους μουσουλμάνους) ή φυλετικούς (π.χ. χρώμα δέρματος, μαλλιών)
·         δεν θα πρέπει  να διαδίδουν φήμες ούτε να αποκλείουν συμμαθητές τους από ομαδικές δράσεις του σχολείου παρακινώντας και άλλους να κάνουν το ίδιο ή να τους ειρωνεύονται και να τους ασκούν κακόβουλη κριτική
·         δεν επιτρέπεται να σηκώνονται από τις θέσεις τους χωρίς άδεια ή να συνομιλούν δυνατά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και να τρέχουν
·         οφείλουν να προσέχουν τα έπιπλα και τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Κάθε καταστροφή εκτός από τη δυσκολία και το κόστος αποκατάστασης ασχημίζει και υποβαθμίζει το χώρο που ζουν και λειτουργούν καθημερινά. Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας
·         δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε χρήση ή φθορά πραγμάτων συμμαθητών τους που δεν τους ανήκουν
·         θα πρέπει να φροντίζουν να κρατούν καθαρό το σχολικό χώρο και να πετούν τα σκουπίδια τους στους κάδους
·         χρησιμοποιούν μόνο τις τουαλέτες των μαθητών σύμφωνα με το φύλο τους και τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (π.χ. τα χαρτιά στους κάδους, τακτικό πλύσιμο χεριών, κλείσιμο της βρύσης)
·         δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα (χρυσές αλυσίδες ή κοσμήματα, αιχμηρά αντικείμενα κ.λ.π).

Παιδαγωγικός έλεγχος-Κυρώσεις
Είναι αυτονόητο ότι οι ποινές ως εξωτερικό κίνητρο έχουν φτωχά αποτελέσματα στην αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών και, ως εκ τούτου, για την Παιδαγωγική  δεν προκρίνονται παρά ως η έσχατη επιλογή των εκπαιδευτικών. Εντούτοις, οι μαθητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει κάποιες επιπτώσεις ανάλογα με τη σοβαρότητά της, ώστε να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες. 
Στο παιδαγωγικό αυτό πλαίσιο οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν είναι οι:
1.       Παρατήρηση
2.       Επίπληξη
3.       Ενημέρωση γονέα
Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται. 

Οι Εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης. Στο έργο τους περιλαμβάνεται η εκπαίδευση, η διδασκαλία και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Ακόμη ο ρόλος του εκπαιδευτικού μέσα στη σχολική κοινότητα είναι ηγετικός και η επίδρασή του καθοριστική.  Εκτός από τη διδασκαλία, διαπαιδαγωγεί με το παράδειγμα και την καθημερινή του παρουσία και επομένως οι υποχρεώσεις του δεν περιορίζονται μόνο  στην άρτια επιστημονική του κατάρτιση και στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας του. Επεκτείνονται και πολύ πέρα από αυτά.  
Οι εκπαιδευτικοί:
·         πρέπει να διαθέτουν αξιοπρέπεια και κύρος που συμβιβάζονται με το ρόλο τους
·         προσέρχονται έγκαιρα στο σχολείο με κόσμια εμφάνιση και δεν παραβιάζουν το χρόνο έναρξης και λήξης του διδακτικού ωραρίου, αλλά και του εργασιακού τους, όποτε κρίνεται απαραίτητο
·         φροντίζουν για την ευταξία της τάξης τους και του σχολικού χώρου με τήρηση των κανόνων δημοκρατικής συμπεριφοράς και δεν επιτρέπουν την έξοδο μαθητή από την αίθουσα χωρίς λόγο, πλην εξαιρετικής ολιγόλεπτης περίπτωσης
·         ενημερώνουν τους γονείς και κηδεμόνες για τη συμπεριφορά και την επίδοση των μαθητών, τόσο ιδιαιτέρως όσο και ομαδικά σε τακτική βάση και σε ημέρες και ώρες  που καθορίζουν και κοινοποιούν έγκαιρα απαραίτητα τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα και είναι ανοικτοί και δεχτικοί σε τυχόν απορίες των γονέων
·         επιμελούνται την ποιοτική διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων, με τη χρήση κατάλληλων  εποπτικών μέσων και Η/Υ
·         σέβονται απόλυτα το χρόνο διαλείμματος των μαθητών          
·         προσέχουν το ύφος και τη μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιούν και συμπεριφέρονται με σεβασμό προς τους μαθητές
·         κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων έχουν απενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα
·         απαγορεύεται να  καπνίζουν κατά τη διάρκεια παραμονής των μαθητών στο σχολείο
·         οφείλουν να ελέγχουν τους μαθητές, όταν  αντιλαμβάνονται οποιαδήποτε εκτροπή τους
·         φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών και την τήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο και κατά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, που γίνονται με ευθύνη του σχολείου
·         προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές σε θέματα που αφορούν την καθαριότητα, την υγιεινή και την αισθητική του χώρου στον οποίο φοιτούν
·         καλλιεργούν συνειδητά το αίσθημα της αυτοπειθαρχίας και της κοινωνικής συνείδησης στους μαθητές
·         σέβονται την προσωπικότητα, τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές ή φυλετικές ιδιαιτερότητες του μαθητή
·         σε περίπτωση συμμετοχής σε απεργία ή στάση εργασίας ενημερώνουν την Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου από την προηγούμενη ημέρα ή αυθημερόν πριν από τις 8.15π.μ. Σε περίπτωση μη ενημέρωσης θα θεωρούνται απόντες
·         αναφέρουν στην Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου κάθε υποψία που έχουν για τυχόν οικογενειακή κακοποίηση μαθητή και φροντίζουν να ενημερώνονται για προβλήματα υγείας ή ιδιαιτερότητες των μαθητών τους, καθώς και για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των οικογενειών τους
·         τηρούν την απαραίτητη εχεμύθεια σχετικά με τις αποφάσεις και συζητήσεις στον Σύλλογο Διδασκόντων  για τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά των μαθητών και για κάθε άλλο θέμα που αφορά συμβάντα στον χώρο του σχολείου
·         οφείλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μέσα στο σχολείο
·         συνεργάζονται μεταξύ τους με ειλικρίνεια και σέβονται τις απόψεις όλων των συναδέλφων. Τις μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητο να τις χαρακτηρίζει η συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία
·         ανάλογα πρέπει να φροντίζουν να καλλιεργούν σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας με την Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου
·         δέχονται τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών για πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο, προγραμματισμό, λειτουργία σχολείου, καθημερινότητα κ.λ.π. σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4η Πράξη 18-09-2019 του Βιβλίου Πράξεων Συλλόγου Διδασκόντων, που αποτελείται από τις Μαυρίκα Σταυρούλα, Κωτσαλά Μαρία, Μανανά Ζωή και Χονδρού Μαριάννα την 1η Τρίτη κάθε μήνα 13:00-14:00 έπειτα από συνεννόηση.(16:00-16:30μ.μ. για την εκπ/κό του ολοήμερου τμήματος κ. Χονδρού Μαριάννα).

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου
Η Προϊσταμένη επιβάλλεται να έχει ενεργή συμμετοχή στη ζωή του σχολείου, να έχει άριστη γνώση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και να επιμελείται την εφαρμογή της από όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ειδικότερα:
·         καθοδηγεί τη σχολική κοινότητα, ώστε να θέσει υψηλούς στόχους και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις επίτευξής τους για ένα σχολείο λειτουργικό, δημοκρατικό και ανοιχτό στην κοινωνία
·         δημιουργεί κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης ανάμεσα σε αυτήν και τους εκπαιδευτικούς και εξασφαλίζει τη συναίνεση και τη συνεργασία τους
·         ασκεί με δικαιοσύνη, σύνεση και δημοκρατικό πνεύμα τα καθήκοντά της παρακινώντας τους εκπαιδευτικούς στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και ενθαρρύνοντας τους να καινοτομούν στην τάξη
·         είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του νηπιαγωγείου, το συντονισμό της σχολικής ζωής και φροντίζει για τη λήψη κάθε μέτρου, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου
·         έχει την παιδαγωγική ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού, δημοκρατικού κλίματος στο σχολείο και για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας                                                                                          
·         συνεργάζεται με τους γονείς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σε τακτική βάση φροντίζοντας να συγκαλεί κανονικά τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων
·         είναι υπεύθυνη μαζί με τους εκπαιδευτικούς για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του διδακτηρίου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών                                                 
·         φροντίζει να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας πάντα μέσα στο γράμμα και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας        
·         σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων καταρτίζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των γονέων

Γονείς και Κηδεμόνες
Οι γονείς και κηδεμόνες:
·         συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με τη δέουσα ευγένεια, σοβαρότητα, ευπρέπεια και σεβασμό που επιβάλλει το λειτούργημά τους και ο χώρος του σχολείου
·         γνωστοποιούν στη νηπιαγωγό της τάξης και στην προϊσταμένη κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή
·         συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου
·         φροντίζουν για την τήρηση του σχολικού ωραρίου, τη συμμετοχή των παιδιών στις σχολικές εκδηλώσεις (γιορτές, εκπαιδευτικούς περιπάτους κλπ) και την τακτική φοίτηση τους στο νηπιαγωγείο
·         φροντίζουν για την προσωπική καθαριότητα των παιδιών τους, τον έγκαιρο εμβολιασμό τους και τον έλεγχο των βιβλιαρίων υγείας
·         ενημερώνονται τακτικά (τουλάχιστον μία φορά το μήνα) για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τη νηπιαγωγό τυπικά σε καθορισμένη ημέρα και ώρα τακτικής συνάντησης ή/και άτυπα στο σχόλασμα
·         προσέρχονται στο σχολείο και στο τέλος κάθε τριμήνου, κατόπιν πρόσκλησής τους για ενημέρωση, αλλά και όσες φορές κληθούν από την νηπιαγωγό και την προϊσταμένη
·         επικοινωνούν τηλεφωνικά με το σχολείο για οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση και κανονίζουν κάποια συνάντηση
·         διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές και αναρτώνται στην κεντρική είσοδο και ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου
·         ενημερώνουν έγκαιρα το σχολείο σε περίπτωση απουσίας του παιδιού τους και ιδιαίτερα σε περίπτωση μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης απουσίας
·         ενημερώνουν άμεσα το σχολείο σε περίπτωση αλλαγής της κηδεμονίας του μαθητή
·         ενημερώνουν έγκαιρα σε περίπτωση αλλαγής αριθμού τηλεφώνου τους και βεβαιώνονται ότι οι νηπιαγωγοί έχουν όλα τα τηλέφωνά τους, για λόγους ασφάλειας των παιδιών
·         συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και συνδράμουν στη εύρυθμη λειτουργία τους
·         δεν έχουν δικαίωμα να νουθετούν, να επιπλήττουν ή να τιμωρούν ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ στο χώρο του σχολείου. Όταν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, το συζητάνε πρώτα με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό (του μαθητή που δημιουργεί το πρόβλημα) και στη συνέχεια —αν δεν επιλυθεί— με την Προϊσταμένη
·         παρευρίσκονται στο χώρο του νηπιαγωγείου αφού έχουν ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς
·         σέβονται τη σχολική περιουσία και βοηθούν στη συντήρησή της
Το τηλέφωνο του νηπιαγωγείου (22670 – 31389 & 31986) είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε ενημέρωση.
Συνεργασία Σχολείου-Οικογένειας
Το Νηπιαγωγείο μας δίνει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και στην εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στους γονείς και στις νηπιαγωγούς. Στις συναντήσεις των γονέων με τις νηπιαγωγούς είναι απαραίτητη η παρουσία των φυσικών κηδεμόνων και μόνο και όχι άλλων συγγενικών προσώπων. 

Πρόγευμα-Σίτιση
Τα παιδιά προγευματίζουν καθημερινά όλα μαζί. Στην τσάντα τους φέρνουν πάντα σε πλαστικό μπωλ το πρόγευμα, κουτάλι (εάν χρειάζεται) και παγουρίνο/μπουκάλι με νερό.
Οι γονείς φροντίζουν για υγιεινό δεκατιανό των παιδιών τους, αποφεύγοντας τυποποιημένες τροφές, όπως: πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες, τροφές με συντηρητικά κ.λ.π.
Τη σίτιση στο ολοήμερο τμήμα φροντίζει η «ομάδα γονέων του ολοήμερου», η οποία επιμελείται την παροχή κοινού μαγειρεμένου φαγητού καθημερινά, βάσει διαιτολογίου σε συνεργασία με παιδίατρο.

Βοηθητικό Προσωπικό
Η καθαρίστρια:
·         οφείλει να βρίσκεται στο σχολείο καθημερινά και να ασκεί σχολαστικά τα καθήκοντά της
·         οφείλει να ασφαλίζει κάθε υλικό που τυχόν μπορεί να βλάψει τους μαθητές και να κρατά την αποθήκη της πάντα κλειδωμένη
·         απευθύνεται στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με τον δέοντα σεβασμό και περιορίζεται αυστηρά στα καθήκοντά της 
·         απευθύνεται στην Προϊσταμένη για τυχόν προβλήματά της και δέχεται παρατηρήσεις και εντολές για το έργο της μόνο από αυτήν
·         συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς για ό,τι σχετίζεται με το έργο της, ενημερώνοντας έγκαιρα την Προϊσταμένη.